top of page


Handboek voor de leden van open studio Kleidok
 

Eerst en vooral, welkom in de open studio van Kleidok. We zijn blij dat je deel uitmaakt van onze wijze Kleidok community. Samen willen we het graag gezellig maken en dat kan alleen maar als we respect hebben voor elkaar, de ruimte en het materiaal. Voel je vrij om vragen te stellen aan de mentor van het atelier en stel ook vragen aan de andere leden. Ontmoet nieuwe mensen en laat je inspireren!

Gelieve dit handboek minstens 1 keer helemaal door te nemen vooraleer je opstart in onze open studio. Het bevat belangrijke informatie die je moet weten om veilig en vlot te kunnen werken.

Let wel dat jij verantwoordelijk bent voor schade die veroorzaakt wordt in het atelier of voor schade wegens jouw werk. Gelieve dit handboek gedetailleerd te lezen zodat je op de hoogte bent van de risico’s.


 

Openingsuren

Beschikbare studiomomenten vind je via de website www.kleidok.be
 

Atelier netheid

Wij in Kleidok vinden het belangrijk dat het atelier proper is.

Verlaat je werkplaats properder achter dan dat je het gevonden hebt.

Je mag rekenen op 15 min. opkuis telkens je het atelier gebruikt. Als je binnen deze tijd gedaan hebt met kuisen, vraag anderen waar er nog kan gepoetst worden. De tools, aan de kneedtafel, de grond rond de draaischijven. We werken volgens het principe van ‘community makerspace’ waar elk lid deelneemt aan de zorg en netheid van het atelier.

Kuis alle plaatsen van het atelier met natte sponzen of dweilen die voorzien zijn.

 

Scherpe en hete voorwerpen en struikelgevaar

Wees voorzichtig met ‘tools’ zoals kleimessen en warme luchtblazers. Laat warme voorwerpen niet liggen waar andere mensen deze onmiddellijk kunnen vastnemen.

Let ook op dat wanneer je een elektrische kabel gebruikt, er geen struikelgevaar is en je die niet dichtbij water gebruikt.

Laat ook je jas en tas in de vestiaire staan, zodat anderen er niet kunnen over struikelen.


 

Drink en drugs beleid

Gelieve niet naar het atelier te komen als je onder invloed bent van drank of drugs. Roken is enkel buiten toegelaten. Gelieve peuken in de asbak te houden.

 

Gevaarlijke grondstoffen

Houd er rekening mee dat bepaalde glazuurgrondstoffen giftig zijn. Deze worden stabiel na het bakken, maar net als kleistof, is het heel belangrijk dat je geen grondstoffen inhaleert en dat je alle ‘tools’ met water afwast.
 

De glazuren die gebruikt worden in Kleidok zijn voedselveilig.

 

Tijdsblok van 3 uur

Je boekt telkens een tijdsblok van 3 uur, het is ook de bedoeling dat alles opgeruimd is binnen deze tijdspanne.


 

Het werk van iemand anders

Er zijn heel wat voordelen van het werken in een gedeelde ‘makerspace’. Gelieve volgende regels te respecteren om zeker te zijn dat alles vlot verloopt:

Raak andermans werk niet aan

Indien je per ongeluk werk brak van iemand anders, gelieve de mentor dan zo snel mogelijk te verwittigen.

Indien je iets kopieert van iemand anders werk – het is normaal dat je geïnspireerd raakt in een gedeelde omgeving – check bij de andere maker of dit oké is, zeker wanneer het werk ook verkocht wordt. Het is belangrijk dat je toestemming vraagt om te kopiëren.
 

Klei

Wij bakken alleen steengoed klei. Enkel klei die in Kleidok wordt aangeboden of goedgekeurd werd door het team mag gebakken worden in de ovens van Kleidok. Het is belangrijk dat je de mentor of iemand van het team van Kleidok aanspreekt indien je een andere type klei wenst te gebruiken.

 

Twee-emmer kuissysteem

Wij gebruiken een nieuw twee-emmer kuissysteem. Dit houdt het verstoppen van het watersysteem tegen en het bespaart water.

Bak vuil (op de grond): gebruik deze eerst om het meeste klei af te spoelen

Bak proper (op kruk): gebruik dit vervolgens om alles te poetsen


 

Tools

We stellen alle tools in ons atelier beschikbaar. Gelieve deze met respect te behandelen en proper terug te leggen op hun plaats. Let erop dat je geen tools in de afwasbak laat vallen (moest dit toch gebeuren vis ze er dan terug uit aub), anders kunnen deze in onze kleipers terecht komen en kan deze stuk gaan.

 

Plankjes en mallen

Wij voorzien bats en ook enkele mallen voor leden. Gelieve deze proper af te kuisen na gebruik.


 

Draaischijven

Wees je ervan bewust dat draaischijven heel krachtige motoren hebben en tot 50kg kunnen centreren. Let erop dat je lange haren niet laat loshangen en dat je geen sjaal draagt tijdens het draaien.

Wanneer je met een bat draait, zorg er dan voor dat de bat veilig geconnecteerd is met de draaischijf. Als je hiervan niet zeker bent, check met de mentor in het atelier.
 

Het is belangrijk dat de draaischijven en de tools goed proper zijn na gebruik, de zijkanten van de schijf, de krukjes, de werktafel en de vloer rond de schijf inbegrepen.

Dit voorkomt opgedroogde kleiplassen die stof veroorzaken.

Doe de draaischijf altijd uit na gebruik.

 

Kneedtafels

Je kan de tafels gebruiken om te kneden. Bij het verlaten van het atelier moet die plaats ook opgekuist worden. Let erop dat je niet begint te kneden waar iemand aan het ‘opbouwen’ is of met gietklei aan het werken is.

 

Bakproces

Wij gebruiken twee bakprocessen: de biscuitbak (950 graden) als de glazuurbak (1250 graden – cone 6). Eens je een stuk bakt betaal je hiervoor bakkosten (prijs is 10 euro per kilo), denk dus goed na wat je wil houden. Wij zijn van het principe "kwaliteit boven kwantiteit" bij Kleidok.

 

Biscuitbak

Alle afgewerkte stukken moeten duidelijk een initiaal of symbool hebben zodat de mentor het werk vlot kan herkennen. Gelieve je symbool of initiaal door te geven aan de mentor zodat wij het kunnen aanvullen op de lijst.

 

Glazuren en glazuurbak

Glazuur moet correct aangebracht worden op de pot (alleen op biscuit bak) en er moet minimum een halve centimeter marge zijn rond de bodem van de pot om te voorkomen dat het glazuur niet aan de ovenplaat komt te lopen. Wanneer je niet zeker bent van iets, vraag het aan de mentor.

Wees voorzichtig als je twee glazuren wil combineren. Gelieve eerst van een licht glazuur naar een donker glazuur te werken zodat de grondstoffen van het donker glazuur niet in aanraking komen met het licht glazuur. Gelieve niet meer dan twee lagen glazuur boven elkaar aan te brengen.

Het is belangrijk dat de mentor of zaakvoerder op de hoogte gebracht wordt wanneer er andere glazuren gebruikt worden. Sommige grondstoffen zoals chroom en tin zorgen voor kleurverandering.
 

Aansprakelijkheid voor schade aan de ovenplaten

Schade aan de ovenplaten door het gebruik van verkeerde klei of het niet correct aanbrengen van glazuur is jouw verantwoordelijkheid. Werk die schade veroorzaakt wordt apart gehouden en, naargelang de hoeveelheid schade, kan een schadevergoeding van 3 euro tot 30 euro aangerekend worden.

 

Tijd

We proberen het werk zo snel mogelijk te bakken. Indien je met een deadline zit voor een bepaald werk, hou er dan rekening mee dat het ganse proces 4 à 5 weken in beslag kan nemen (bakken incl.)

 

Afgewerkte stukken

Het is belangrijk dat jij jouw afgewerkte stukken komt ophalen. Wanneer je niet in het atelier bent, vraag dan aan iemand anders om ze op jouw plank te plaatsen. Omdat we gelimiteerd zijn in plaats, moeten wij na een tijdje de niet-opgehaalde stukken buiten plaatsen.

 

Gebroken werk

Wij veronderstellen dat slechts een kleine hoeveelheid werkjes breekt tijdens het bakproces. Hoe dan ook, dit gebeurt. Je mag ongeveer 20% foutmarge rekenen wanneer je keramiek maakt. Er zijn verschillende zaken die een invloed kunnen hebben op het resultaat van je werk.


Nieuwsbrief

Wij communiceren belangrijke info over het open studio via de nieuwsbrief. Gelieve de nieuwsbrief telkens goed te lezen zodat je op de hoogte bent.


 

Milieu

Kleidok is een deelatelier. We delen de materialen, faciliteiten, betrokkenheid, informatie en kennis. We willen alle leden aanmoedigen om hun afval en klei te recycleren. Ook willen we nadenken over het al dan niet bakken van werk. Ga voorzichtig om met het gebruik van klei en materialen en wees zuinig met water.

bottom of page